Bouwspeeltuin "Maeterlinck" opende op 3 maart 1964 voor het eerst zijn poorten voor de kinderen uit Lombardijen. Een speeltuin zonder speeltoestellen. In het begin was het niet meer dan een stuk grond met een hek erom en een eenvoudige keet (de Blokhut) voor de beheerder. Vanaf het begin was de bouwspeeltuin een groot succes bij zowel jongens als meisjes. Toen betaalde je nog 15 cent en dan kreeg je het gereedschap mee dat je nodig had om je eigen "huisje" te bouwen.

In 1973 kwam er een nieuw gebouw, zodat er het hele jaar door activiteiten plaats konden vinden. Het HUTTENKAMP zoals de bouwspeeltuin toen door de kinderen werd genoemd, was een plek waar ze na schooltijd graag hun vrije tijd doorbrachten met hutten bouwen, vuurtje stoken, aardappels bakken en ravotten. Vele generaties kinderen beleefden er in de jaren 70 en 80 de tijd van hun leven.

In de jaren 90 was er sprake van om de bouwspeeltuin te sluiten, maar met vereende krachten heeft de tuin een tweede kans gekregen en ten volle benut. Door de inzet van een beheerder, 4 toezichthouders uit de Melkertregeling en diverse betrokken vrijwilligers groeide de bouwplaats als nooit tevoren. Nieuwe speeltoestellen en de aanleg van de skelterbaan maakten het nog aantrekkelijker voor de kinderen om hier te spelen.

Meer dan ooit is de afgelopen jaren gebleken dat de bouwspeeltuin in een duidelijke behoefte voorziet bij kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen uit Lombardijen, maar ook uit andere wijken en buurtgemeenten en worden we bezocht door gezinnen uit de wijde omgeving. De bouwtuin wordt veelvuldig bezocht door schoolklassen, buitenschoolse opvang en andere groepen die met kinderen werken. Ook komen veel kinderen er hun verjaardagfeestje vieren.

Na 50 jaar is bouwspeeltuin Maeterlinck de laatste bouwtuin van Rotterdam en met medewerking van genoeg vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken kunnen we deze bijzondere speeltuin behouden. Na renovatie/nieuwbouw hopen we dat nog vele generaties kinderen en ouders plezier beleven aan de unieke timmer- en speelplek.

Als je dit leest en ben je zelf ook een HUTTENKAMPER geweest en weet  je leuke gebeurtenissen en/of heb je leuke foto's, deel die dan met ons via maeterlinck@upcmail.nl of via Facebook.